Begivenheter
Pink October
#OurBreastJourney

Informasjonsmåned om brystkreft

28 september 2023

Brystkreft er den kreftformen som oftest diagnostiseres hos kvinner1, med over 2 millioner nye tilfeller hvert år verden over.2

Brystkreft utgjør 1 av 4 krefttilfeller i verden.1 

Brystkreft er den mest dødbringende kreftformen hos kvinner.

Selv om det er hyppigst etter fylte 50 år, kan brystkreft også inntre hos yngre pasienter.1 I tillegg, selv om nesten all brystkreft gjelder kvinner, kan den også angripe menn (ca. 1 % av tilfellene).

Betydningen av tidlig screening

Tidlig screening er avgjørende. Jo tidligere en kreft oppdages, desto større er sjansene for å bli frisk. Det er derfor svært viktig at du er fullt fortrolig med dine egne bryster for å øyeblikkelig kunne informere om enhver endring til legen.

De vanligste symptomene på brystkreft er endringer i brystene. En kul i brystet er det vanligste tegnet, men ikke det eneste.3

Tegn som bør tas alvorlig av både kvinner og menn:3

  • En kul i brystet
  • En endring i brystets størrelse eller form
  • Inndragning eller søkk i huden eller en fortykkelse av brystvevet
  • Inntrukne brystvorter
  • Irriterte brystvorter
  • Væske fra brystvortene
  • Hevelse eller kul i armhulen
  • Vedvarende smerte eller ubehag i brystet
  • Rød hud
  • Fortykkelse av huden

Brystkreft er i de fleste tilfeller uten symptomer. Regelmessig screening er den beste måten å oppdage brystkreft på et tidlig stadium. Sjekk med legen om du har krav på slike undersøkelser, og få informasjon om hvor ofte de bør utføres.4,5

 

Breast cancer self exam reminder Pierre Fabre

 

 

Hvordan foreta selvundersøkelse? 4

  1. Løft armen på siden av brystet som undersøkes, og bruk undersiden av de tre midtre fingrene på den motsatte armen. Beveg fingrene i små, regelmessige sirkler over hele brystet. 
  2. Kjenn etter fra midten av armhulen til under brystet, fortsett på oversiden av brystet til midt på brystbeinet, gå opp igjen langs kragebeinet og gå tilbake til midten av armhulen. 
  3. For hver liten sirkel må du endre kraften i trykket for å føle på alle de forskjellige nivåene i brystvevet.  
  4. Klem på brystvortene for å sjekke at det ikke kommer ut væske. Se også etter væske i behåen eller på klærne.  
  5. Gjør det samme på det andre brystet. 

Ta kontakt med legen hvis du har merket en ny, uventet endring i brystene. 

 

Our breast journey

 

 

Kampanjen "Our Breast Journey"

Pierre Fabre-konsernet er stolt over å fortsette arbeidet med å bekjempe brystkreft. I år lanserer vi en ny kampanje kalt "Our Breast Journey".

Vi er alle engasjert i denne prosessen, som alltid begynner med screening. Vær oppmerksom på tegnene og symptomene nevnt ovenfor, og foreta regelmessige screeninger. Snakk om det med dine nærmeste så de er informert og kan detektere alle endringer tilstrekkelig tidlig.

Hver prosess er unik. Det er imidlertid fire felles trinn:  screening, detektering og diagnostikk, behandlinger og oppfølging. I løpet av disse trinnene og uansett hvor langt kreften er kommet, er det svært viktig å opprettholde pasientenes livskvalitet.6

Denne prosessen kan være lang og full av hindringer, og krever støtte på hvert trinn. Brystkreft har ikke bare følger for pasienten selv. Som nært familiemedlem har du også en viktig rolle å spille i pasientens liv. Du kan gi fysisk støtte (for eksempel med daglige gjøremål) og psykologisk støtte.

I hele oktober måned ønsker Pierre Fabre-konsernet å informere om brystkreft og dele flere opplysninger om denne sykdommen for å gi optimal støtte til de berørte personene og søke å forbedre deres livskvalitet.  

 

 

a hand with a heart in the middle of two hands

 

Bli med og støtt bevegelsen #OurBreastJourney

I løpet av rosa oktober vil vi skape en bevegelse med et positivt budskap og med gode vibrasjoner omkring pasientens behandlingsprosess, i samarbeid med familie og venner.

Delta i informasjonsmåneden om brystkreft! 

Støtt bevegelsen #OurBreastJourney i oktober, ved å like, dele og kommentere meldingene våre i sosiale nettverk.

Lese mer om brystkreft?

Følgende nettsteder gir mer informasjon om brystkreft:

Engelsk: 

Fransk: 

Referanser:

  1. EU-27 data. Europa Donna. https://www.europadonna.org/breast-cancer/. Accessed June 2023
  2. Global Cancer Observatory - Globocan 2020. Available at: https://gco.iarc.fr/. Accessed June 2023
  3. European Society of Medical Oncology (ESMO). ESMO Patient Guide Series – Breast cancer. 2018. Lugano, Switzerland.
  4. Adapted from International Agency for Research on Cancer (IARC) - World Health Organization. Breast cancer - breast self-examination. Available at: https://screening.iarc.fr/breastselfexamination.php. Accessed June 2023
  5. American Cancer Society recommendation for the early detection of breast cancer. Available on: https://www.cancer.org/cancer/breast-cancer/screening-tests-and-early-detection/american-cancer-society-recommendations-for-the-early-detection-of-breast-cancer.html. Accessed June 2023.
  6. American Society of Clinical Oncology (ASCO). Cancer-Net. Breast Cancer: Follow-up Care and Monitoring. Available on:  https://www.cancer.net/cancer-types/breast-cancer/follow-care-and-monitoring. Accessed June 2023
  7. National Healthcare system (NHS). Living with - breast cancer in women. Available at: https://www.nhs.uk/conditions/breast-cancer/living-with/. Accessed June 2023

 

HQ-06-23-2300040

Vi pleier livet ved å lage og utvikle innovative løsninger som er inspirert av forbrukere og pasienter, og som bidrar til alles velvære, fra helse til skjønnhet.